FAQ - Phuel

FAQ - veelgestelde vragen


Algemeen
Ja, graag zelfs. Geef de gevonden fout door via Support door. Bij ontvangtst onvang je een mail en bij het oplossen van het probleem nogmaals.
Ja. Neem voor de mogelijkheden contact op met Support.
Momenteel is adverteren op Phuel niet mogelijk. Om de ervaring van de gebruikers zo optimaal mogelijk te houden, is besloten om een advertentie-vrij beleid te voeren.
Voor de ontwikkeling van Phuel is een blog te volgen via ontwikkeling.phuel.nl. Tevens kun je de versie-update-logs bekijken op deze pagina.
Phuel's servers worden voor 100% aangedreven door windenergie, en we zijn daarmee CO2 neutraal. De gebruikte energie heeft een RECS-certificaat, welke garanderen dat de gebruikte energie van windmolens komt. RECS staat voor Renewable Energy Certificate System. Meer informatie hierover is te vinden op de website van RECS.
Phuel is een samenstelling van PHP en Fuel. PHP is de programmeertaal waarin Phuel is geschreven, en Fuel staat, uiteraard, voor brandstof. Phuel is begonnen als site waar je je verbruik kon bijhouden maar is nu uitgebreid waardoor je de gehele voertuig-administratie op een plek kunt bijhouden.
Hoofdfuncties
Je kunt de eenheid van het verbruik instellen bij Dashboard >> Voorkeuren. Je kunt kiezen tussen L/100km en km/L.
Bij het invoeren van een tankbeurt moet het systeem te weten komen hoeveel kilometer je hebt gereden met de getankte liters brandstof. Dit kan op twee manieren.
  • Dagtellerstand:
    Je houdt zelf bij hoeveel kilometer je tussen tankbeurten in rijdt en geeft dit op bij het invoeren.
  • ODO-meter:
    Je geeft alleen de odometer op bij iedere tankbeurt. Dit is de kilometerstand van de auto. Het voordeel is dat je zelf niet hoeft bij te houden hoeveel kilometer je rijdt tussen tankbeurten in. Nadeel is dat je geen tankbeurten kunt overslaan.
Je kunt je voorkeur voor methode opgeven bij Dashboard >> Voorkeuren.
De Phuel website is responsive en werkt sowieso op mobiele apparaten. Er zijn verder geen plannen om een app uit te brengen voor iOS of Android.
Ja dit kan. Bij Dashboard >> Voertuigen kun je maximaal 2 voertuigen toevoegen. Met Premium is dat zelfs 10 voertuigen.
Ja dit kan zeker. Voertuigen met een Nederlands kenteken kunnen sowieso altijd opgegeven worden.
Ja dit kan, maar dit kun je niet zelf. Op aanvraag kun je een excel of csv bestand aangereikt krijgen met je tankbeurten en overige gegevens.
Nee, er is (nog) geen back up functie voor accounts individueel. Er wordt wel een algemene back up gemaakt van alle gegevens op Phuel. Deze back ups worden twee weken bewaard.
Ja. Dit kan op verschillende manieren
  • Je kunt na iedere tankbeurt gebruikmaken van de social media knoppen die je dan ziet verschijnen. Je gemiddelde verbruik van die tankbeurt wordt dan gedeeld.
  • Ook kun je het gemiddelde verbruik van je account delen door middel van de Phuel widget. Deze kun je op je site plaatsen of in de handtekening van bijvoorbeeld een forum. De widget wordt automatisch geupdatët.
  • Tevens kun je je maandverbruik delen via de algemene deelpagina. Het delen van je gegevens moet je zelf activeren via je voorkeuren. Op deze deelpagina deel je je verbruik van afgelopen maand, afgelopen drie maanden en je algehele verbruik.
Wanneer je een bepaalde kostenpost automatisch wilt laten herhalen, dan moet je hiervoor een nieuwe notitie aanmaken bij historie. Je kunt geen bestaande notitie laten herhalen. Tevens is het zo dat de datum die je opgeeft bij de notitie niet ouder mag zijn dan 28 dagen, anders wordt de notitie niet als herhalende herinnering opgepikt door het systeem.
Je kunt herhaling stoppen door de in de lijst van je notities te kijken naar de meest recente versie van de notitie die je wilt stoppen. Hier zal bij ‘Type’ ook bij staan dat die na een maand herhaald wordt. Bij ‘Opties’ en dan ‘Wijzig’ kun je de herhaling stop zetten, of eventueel veranderen in een andere frequentie.
Ten eerste is het leuk om een score-systeem te hebben waarmee je doelen binnen Phuel kunt halen. De achterliggende gedachte van medailles is dat je door middel van de medailles Phuel en de functies beter leert kennen. In elke hoek van de website is namelijk wel een medaille te verdienen.
De Phuel-Score is een score die wordt berekend aan de hand van het verbruik van de auto en alle andere kosten die hierbij komen kijken. De weging van het verbruik en overige kosten is respectievelijk 65:35. Het verbruik telt dus voor een overgroot deel mee (bijna tweederde). Het kan zijn dat je als nieuwe gebruiker een hele hoge of juist hele lage score hebt. Dit kan komen omdat je gegevens nog niet geheel naar verhouding staan. Pas op wat langere termijn wordt er een juist score berekend. De Phuel-Score is een persoonlijke score, want je boete's, tolkosten, tuning en andere niet-noodzakelijke kosten zijn hier ook in verwerkt.
Phuel Community
Je privacy wordt, zoals ook beschreven in de privacy voorwaarden, heel serieus genomen. Je kunt bij Phuel Community zelf bepalen wat je wel en niet deelt. Dit doe je via je privacy-voorkeuren.
Alle reacties die zijn geplaatst op jouw eigen profiel kun je zelf verwijderen mocht je deze ongepast vinden. Je kunt tevens al je eigen geplaatste reacties altijd verwijderen.
Verschillende systemen en apparaten maken op verschillende manieren foto's. Deze worden aan de hand van de houding van je telefoon of camera softwarematig gedraaid. Wanneer deze dan geüpload worden op Phuel, kan het zijn dat ze in oorspronkelijke staat worden weergegeven. Dit is voor nu een bekend probleem waar nog aan wordt gewerkt. Je kunt het probleem zelf tijdelijk met een omweg verhelpen. Open de foto op je computer, tablet of smartphone en draai de foto 360 graden. Sla deze vervolgens op. Als je deze foto nu uploadt, zou de foto in de juist oriëntatie moeten worden weergegeven.
Geavanceerd
Je kunt met je iPhone en iPad tankbeurten invoeren middels de Siri Shortcuts (opdrachten) app. Hoe je dit installeert, instelt en gebruikt vind je in deze handleiding.
Berekeningen
De berkening is relatief simpel. Het systeem kan je verbruik berekenen aan de hand van twee manieren.
Kilometerstand notatie:
Je noteert iedere tankbeurt de gereden kilometers en de getankte liters. Het systeem deelt de kilometers door de getankte liters, en daar komt een verbruik uit van x km/L. Afhankelijk van instelling van de eenheid wordt dit eventueel omgerekend naar L / 100km.

ODO-meter notatie:
Je noteert iedere tankbeurt je kilometerstand van de je auto en de getankte liters. Het systeem vergelijkt met de vorige tankbeurt hoeveel kilometer er is gereden door de nieuwe kilometerstand min de oude kilometerstand te berekenen. Dit wordt gedeeld door het aantal liters en daar komt een verbruik uit van x km/L. Afhankelijk van instelling van de eenheid wordt dit eventueel omgerekend naar L / 100km.
De berekening voor de prijs per kilometer bevat twee onderdelen.

Brandstof:
Er wordt gekeken naar de totale hoeveelheid gereden kilometers en het bedrag dat gespendeerd is aan brandstof. De kosten voor brandstof delen door het aantal totale gereden kilometers geeft de brandstofkosten per kilometer.

Overige kosten:
Bij 'Historie' kun je overige kosten noteren. Denk hierbij aan onderhoudsbeurten, vloeistof- of bandenwisselingen. Hierbij kun je ook de kosten noteren. De kosten hiervan delen door het aantal totale gereden kilometers geeft de overige kosten per kilometer.

Deze twee bedragen worden bij elkaar opgeteld en geeft de uiteindelijke kosten per kilometer.
Er wordt gekeken naar het aantal dagen tussen je allereerste tankbeurt, en allerlaatste tankbeurt. Het aantal totaal gereden kilometers delen door het aantal dagen waarin je hebt gereden geeft het gemiddelde aantal kilometers per dag. Als je dit aantal vermenigvuldigt met de kosten per kilometer kom je op de gemiddelde kosten per dag.
Bij de verbranding van een liter brandstof komt ongeveer 2,4kg CO2 vrij. Je totale hoeveelheid verbruikte brandstof vermenigvuldigd met 2,4 geeft de massa van de uitgestote CO2. Houd er wel rekening mee dat het per auto kan verschillen hoeveel CO2 wordt uitgestoten.
Het systeem kijkt naar het gemiddeld aantal kilometers dat je in de afgelopen 365 dagen hebt gereden. Ben je nog minder dan 365 dagen op Phuel aan het registreren van je autoritten, dan zal het systeem hier rekening mee houden. Hierna wordt gekeken wat de laatst bekende ODO-stand is van het voertuig. Het is dus een vereiste om gebruik te maken van de ODO-notitie. Er wordt berekend hoeveel kilometer je nog kunt rijden tot de volgende onderhoudsbeurt. Je kunt je interval instellen bij je voertuig-details. Vervolgens wordt door middel van je gemiddelde kilometers per dag en de resterende kilometers tot de onderhoudsbeurt berekend op welke datum je ongeveer je onderhoud zou moeten uitvoeren.
De formule waarmee de score wordt berekend is als volgt:

Phuel-Score = (0,07 / Overige kosten per kilometer * 3,5) + (verbruik in km per L / 26 * 6,5)

Hierin zijn de overige kosten alle kosten behalve de brandstofkosten.
Privacy
Phuel bewaart je data veilig in een database. Deze database is niet toegankelijk voor derden, en data uit deze database wordt ook niet gedeeld met derden. Wanneer je ervoor kiest om je maandverbruik te delen (zie voorkeuren), is je voertuig merk en type wel te zien (zonder kenteken), alsmede het verbruik van je voertuig op de maandvebruik pagina. Lees voor meer informatie de algemene voorwaarden en het privacybeleid.
Het kenteken kun je vrijwillig opgeven bij het registreren van een voertuig. Je kenteken wordt gebruikt om de bijbehorende data uit het RDW op te halen zoals merk, type, verbruik en meer. Dit maakt het aanmaken van een voertuig voor jou als gebruiker makkelijk. Tevens kun je, na het toevoegen van dit voertuig, de voertuigdetails via Dashboard en via Dashoard > Voertuigen > Details raadplegen. Deze data is alleen te zien voor jou. Let er wel op dat de voertuigdetails voor iedereen via het RDW op te vragen zijn via de website van het RDW.
Nee. Wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen in onze database en zijn niet meer te ontsleutelen. Het is dan dus ook niet meer mogelijk om je wachtwoord te achterhalen. Wat we wel doen is je een email sturen met een link waarin je een nieuw wachtwoord kunt instellen. Hiermee kun je weer inloggen.
Foutoplossingen
Hoewel het beter is om iedere tankbeurt te noteren, kan het voorkomen dat je een tankbeurt vergeet in te voeren. Bij de eerstvolgende tankbeurt dien je dan 'Gemiste tankbeurt' aan te zetten bij het invoeren. Het systeem zal die tankbeurt als nieuwe nul-meting zien en de ingevoerde liters niet meetellen voor je gemiddelde (anders zou er een onrealistisch laag verbruik worden weergegeven).
Dat klopt. De eerste tankbeurt die je registreert wanneer je bent overgegaan op ODO-meter notatie bevat geen informatie over verbruik. Dat komt omdat er bij de eerste notatie niet gekeken kan worden hoeveel je hebt gereden in vergelijking met je vorige tankbeurt. De eerst volgende tankbeurt met de ODO-notatie zal wel weer een verbruik tonen. Je kunt, als je je gereden kilometers van de betreffende tankbeurt hebt bijgehouden, achteraf bij het wijzigen van de tankbeurt de juiste kilometers alsnog toevoegen. Uiteraard kan dit alleen als je ook daadwerkelijk weet hoeveel kilometer je hebt gereden met je laatste tankbeurt.
Dit kan zijn wanneer je deze kosten met een datum instelt in het verleden. Wanneer je kosten wilt laten herhalen is het belangrijk dat je notitie ervan minstens een datum geeft van de afgelopen 30 dagen of vooruit. Je kunt bijvoorbeeld niet 'Motorrijtuigenbelasting' instellen op 01-01-2015 zodat meteen de jaren 2015, 2016, en 2017 erop staan.
Wanneer je inlogt op Phuel op een apparaat, en daar ingelogd wenst te blijven, dan kun je het vinkje 'houd mij ingelogd' aanvinken. Bij toekomstige bezoeken aan Phuel zul je ingelogd zijn. Echter, wanneer je inlogt op een ander apparaat, vervalt deze regel, en dat betekent dat je weer opnieuw moet inloggen. Dit is geen 'probleem' maar juist de bedoeling ter verbetering van de veiligheid van je account. Wanneer je op een computer bent vergeten uit te loggen en je hebt het vinkje voor ingelogd blijven aangezet, dan kun je dit op afstand ongedaan maken door op je eigen apparaat opnieuw in te loggen in je account.
Tevens kan het zo zijn dat je cookies zijn verwijderd, waardoor Phuel niet meer kan zien dat jij het bent. Als je cookies tegenhoudt via de je browser, kan je computer overigens ook niet onthouden dat je ingelogd wilt blijven.
Het is erg vervelend als je voor Premium hebt betaald maar deze nog niet actief is op je account. Voor de iDEAL betaalmogelijkheid maakt Phuel gebruik van bunq. In deze iDEAL functie zit echter een bug waardoor betalingen die worden verricht vanuit een bunq-rekening via een niet-smartphone apparaat wel worden voldaan maar er vindt geen verwijzing plaats naar de Phuel website (waarbij je Premium account wordt geactiveerd). Dit is een probleem dat niet mijn mijn handen ligt en ben dus afhankelijk van een fix vanuit bunq. Een manier om toch met je bunq rekening te betalen voor Premium is om dit dan via je telefoon te doen waar je de bunq app hebt geïnstalleerd. Hier zal de doorverwijzing namelijk wel op lukken. Heb je een betaling gedaan maar heb is je Premium niet geactiveerd? Neem dan alstublieft contact op met Support zodat we dit kunnen corrigeren.
Wanneer je een ander probleem hebt dat niet in deze FAQ wordt aangegeven, neem dan contact op met Support.